2023. 06. 12. 9:21:57
“Húzzad édes muzsikásom…” táncházi sorozat 2023.

„Húzzad édes muzsikásom…” táncházi sorozat

2023.

 

A Művelődés Háza és Könyvtára éves rendezvénynaptárának szerves részét képezi az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő „Húzzad édes muzsikásom…” táncházi sorozat. Az elmúlt években kialakult, több generációt magába foglaló törzsközönség rendszeres részvétele mellett számos új érdeklődővel sikerült megismertetnünk a néptánc alapjait és a táncházak lendületes és családias hangulatát.

Korábban egyes ünnepekhez – farsanghoz, pünkösdhöz, Szent Iván napjához – kapcsolódtak táncházaink, de évek óta táncházi sorozatként az évadban több alkalommal, olykor havi rendszerességgel, néha havonta többször is tudtuk táncházainkat megrendezni.

 

Rendezvénysorozatunk alkalmai az alábbiak szerint valósultak meg.

 

  1. január 20.
  2. február 4.
  3. február 25.
  4. március 11.
  5. április 1.
  6. április 11.
  7. május 27.
  8. június 10.

 

A táncházakban az alábbi táncanyagokkal ismerkedhettek meg a résztvevők:

Hegyköz

Mezőség

Kalotaszeg

Moldva

 

Táncházaink helyszínéül a Makovecz Imre által tervezett A Művelődés Háza és Könyvtára színházterme, pódiumterme, alkalmanként – a felsorolt helyszínek foglaltsága miatt – más alternatív helyszín, így a Kávéház, valamint intézményünk rendezvényeinek szerves részeként értelmezhető Makovecz tér szolgáltak.

A táncházak alkalmával közreműködő zenekarok az intézményünkkel hosszú évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápoló Szikes Zenekar és a Zsákbolha Band voltak. A programok szakmai vezetését Darmos István, Demek István és Maier Reimond néptáncpedagógusok látták el.

 

A Szikes és a Zsákbolha Band zenekarok fogadták meghívásainkat és biztosították a kitűnő hangulatot táncházainkon.

A legfontosabb eredmény, hogy folytatni tudtuk a korábbi években megkezdett táncházi sorozatot. Nagy öröm volt számunkra, hogy a már törzsközönségnek számító érdeklődők mellett új arcokat és vendégeket ismerhettünk meg. Egy összetartó közösség részének érezhették magukat – hiszen a táncosok és a gyakorlottabb látogatóink szívesen kérték fel őket egy-egy táncra – belekóstolhattak abba a hangulatba, amely magával ragadja a résztvevőket a táncházakban.

Alkalmanként változó létszámmal sikerült megvalósítani a rendezvénysorozatot. A rendezvényeken a gyermektől a középkorosztályig vegyesen, vagy külön-külön vettek részt. Az események színvonalát a résztvevők lelkesedésén túl a felkészült és profi zenekarok, valamint a több tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkező, naprakész oktatók közreműködése együttesen biztosította. Minden alkalom élményeket, értékeket, és mentális felöltődést biztosított közönségünk számára, tovább erősítettük a vendégeink elköteleződését az intézményünk és a hagyományos népi kultúra mai közösségteremtő ereje felé. Sikerként könyvelhetjük el, hogy egy régi hagyományt is feleleveníthettünk, miszerint batyus bált rendeztünk, ahol mindenki örömmel hozta a saját maga által készített elemózsiát. Jövőbeni célunk ezt a hagyományt tovább örökíteni és minél gyakrabban megvalósítani.

 

A táncházak a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhattak meg, a CSSP-TANCHAZ-2022-0278 azonosítószámú pályázat keretein belül.

 

-----