2023. 06. 30. 13:54:09
A Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely tevékenysége

„Népművészet kint is, bent is…”

A Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely tevékenysége

 

A Művelődés Háza és Könyvtárában működő előadó-művészeti és tárgyalkotó közösségeink több évtizedes munkája széles körben elismert. Közülük is kiemelkedő a Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely – több mint négy évtizede működő – alkotó közösség munkássága. A 17. században működő sárospataki főúri udvar kézműves hagyományait, az úri hímzést dolgozzák fel, örökítik tovább. Munkájukat tudományos alaposság és kézműves precizitás jellemzi.

 

A csoport tagjai az elmúlt időszakban részt vettek A Művelődés Háza családi programjain, ahol a fiatal családosok, gyerekek ismerkedhettek meg a hímzőkultúrával, olyan használati tárgyakkal találkozhattak, ami a mai kor számára is esztétikusak és jól használhatók mindennapjainkban és ünnepeinkben egyaránt.

Megvalósult egy műhelyfoglalkozás a Sárospataki Képtárban, ahol fejleszthették tudásukat azok a tagok, akik még nem tudják ezt a nagy türelmet, precizitást és kézügyességet igénylő hímzést készíteni.

 

A Csoóri Sándor Alap támogatása segítette a szakmai tevékenységet, az előadások, oktatás megvalósulását. A jó minőségű alapanyagok használata elengedhetetlen feltétele a műhely magas szintű munkájának, ebben nagy segítség volt a támogatás adta eszköz és anyagbeszerzési lehetőség.

 

A csoport tagjai közül többen Népi Iparművész cím birtokosai, országos népművészeti pályázatok, kiállítások rendszeres résztvevői, díjazottjai. A hímzőműhely elsődleges célja az úrihímzés megőrzése, életben tartása és megismertetése a fiatalabb generációkkal, hogy fennmaradhasson a jövőben is. Tevékenységük nagy részét ennek a célnak a megvalósítása tölti ki.

 

Fontos a közösség számára a folyamatos szakmai innováció, az új technikák megismerése, feldolgozása. Ebben segíti a csoportot a Sárospataki Református Kollégium Múzeumának két munkatársa, Pocsainé dr. Eperjesi Eszter etnográfus és Rádainé Bodnár Katalin textil restaurátora. Munkájukat segíti továbbá a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, élén Déryné Érsek Ágnes egyesületi elnök, valamint Viszoczky Ilona a miskolci Hermann Ottó Múzeum etnográfusa.

A Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely 2022-ben elért legfontosabb eredménye, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Bizottságának javaslata alapján az úrihímzés hagyománya és kortárs hímzőműhelyekben való továbbélése felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, melyet 2022. szeptember 22-én hirdettek ki Hortobágyon. Az oklevelet Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár adta át a közösségnek. Ez a siker egy hosszú, kitartó csapatmunka eredménye. Remélik és tovább dolgoznak azon, hogy a Hungarikum Bizottság a jövőben a Hungarikumok sorába emeli a úrihimzést.

 

Nagy öröm, hogy a családi programokon is népszerűek a hímzőműhelyes foglalkozások, megvalósult az a törekvés, hogy a fiatalok érdeklődését, figyelmét felkeltsük a hagyományos népművészeti tevékenységek iránt. Ezt a programot a jövőben is folytatni kívánjuk.

 

A hímzőműhely tevékenységét a Csoóri Sándor Alap támogatta, a CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0177 azonosító számú pályázat keretében.

-----